Verlies op de werkvloer


Het verliezen van (naasten van) collega's heeft vaak een grote impact op de werkvloer. Vaak is ziekteverzuim het gevolg.

Wanneer een collega (of naasten van) ontvalt, heeft dit vaak grote gevolgen voor de organisatie. Soms is werk een welkome afleiding, maar voor veel mensen zijn enkele dagen verlof niet voldoende. Dan maken medewerkers noodgedwongen gebruik van de ziektewet. De ziektewet maakt weinig onderscheid in redenen van verzuim. Hierdoor is het bij werkgevers vaak niet bekend hoeveel medewerkers er uitvallen door rouw, waardoor deze problematiek vaak onderschat wordt.

Om mensen in het arbeidsproces te houden blijkt dat het erg van belang is wat de medewerker zelf wil (en kan) en wat niet. Hiermee omgaan vergt maatwerk. Ook de rol van collega’s blijkt in het rouwproces van belang. Maar hoe vang je een rouwende collega goed op? Buiten het werk vinden we het al heel moeilijk om met dood om te gaan, laat staan op het werk!


Begeleiding van medewerkers

Nabestaandenwegwijs kan medewerkers na de uitvaart (individueel) begeleiden. 

Deze begeleiding kan bestaan uit één of meerder gesprekken met de medewerker(s), waarin naast de emotionele- ook de praktische kant zal worden belicht. Om het verzuim door verlies minimaal te houden is het belangrijk de juiste aandacht te besteden aan de medewerker(s). 

Naast de weldadige invloed op de werknemer(s), is het ook belangrijk voor de werkgever. Door deze service zal de loyaliteit richting werkgever groter zijn, waardoor het verzuim reduceert.

Wanneer een werkgever signaleert of erkent dat een medewerker meer ondersteuning nodig heeft bij het verwerken van verlies dan bieden we een breder traject aan.

In dit traject bieden we de werknemer een intensiever programma aan, waarbij wij op maat gemaakte  ondersteuning en begeleiding bieden bij de verwerking van het verlies. Afhankelijk van de wensen zal dit bij de medewerker thuis of op ‘neutraal’ terrein plaatsvinden.

Doel van de begeleiding
Het versnellen van het re-integratietraject door ondersteuning te bieden aan de werknemer.


Plan van aanpak 
Bij de kennismaking wordt de werkwijze en de hulpvraag besproken. Een plan van aanpak wordt opgesteld en met goedvinden van de medewerker teruggekoppeld naar de werkgever.

 

Traject 
De begeleiding bestaat uit meerdere bijeenkomsten van ca 1,5 uur.

Afhankelijk van de behoefte komen o.a. de volgende stappen aan de orde:

  •   Verkenning
  •   Gevoelens en gedachten
  •   Verlies verwerken
  •   Verder leven met verlies
  •   De omgeving wordt stil
  •   Alle eerste keren
  •  Wat verder ter tafel komt

 

 

Rouw op de werkvloer verdient meer aandacht. Dat is uiteindelijk in het belang van werknemers én werkgevers. Het gaat er niet om hoeveel dagen rouwverlof iemand zou moeten krijgen. Verdriet kun je nu eenmaal niet meten in vrije dagen. Het gaat in de kern om iets heel anders: luisteren.


En een antwoord vinden op de vraag: wat heeft iemand nodig om uiteindelijk weer op een goede manier aan het werk te komen en te blijven? Dat is voor iedereen anders, het is echt maatwerk.